Wosu faciliteert bij het creëren en distribueren van cultureel en kunstzinnige producties. In deze producties staat de wereld van bi-culturele makers centraal.
Wosu (speek uit: wossoe) is opgericht door Onias Landveld, multi-disciplinair verhalenmaker. Onias werkt vanuit een eigen visie die sterk samenhangt met zijn biculturele achtergrond. Hij is – zoals veel succesvolle artiesten – autodidact en heeft gemerkt dat hij, ondanks grote opdrachten en bewezen kwaliteit, vaak niet genoeg ruimte krijgt als maker.
Onias is niet de enige die tegen de beperkingen in de huidige culturele sector aanloopt. Die houdt nog steeds teveel vast aan de traditionele manier van werken, waarbij jonge makers zich via een kunstvakopleiding verder ontwikkelen in één specifieke discipline. Maar elk verhaal vraagt om zijn eigen vorm en niet iedereen komt op dezelfde leeftijd op dit pad terecht.
Zeker buiten de Randstad is weinig ruimte voor biculturele makers die meer willen dan alleen spoken word. Juist wanneer je autodidact bent en werkt vanuit het relatief nieuwe uitgangspunt van bicultureel makerschap, heb je ruimte nodig om te experimenteren. Er is ontzettend veel potentieel publiek voor deze makers. Publiek dat zich op dit moment niet herkent in het aanbod of vertegenwoordigd ziet op de podia.
Dat is waarom Onias besloot om Productiehuis Wosu op te richten. In eerste instantie om zijn eigen producties in onder te brengen, maar hij realiseerde zich al snel dat ook anderen zoiets nodig hadden. Wosu, het Saramaccaanse woord voor 'huis', ondersteunt biculturele makers door te helpen bij de productie en distributie van hun werk. Het is een huis waar makers kunnen experimenteren. Hun achtergrond en kunstzinnige visie is altijd het uitgangspunt.